Elite Friesian Auction, de veiling met emotie en passie voor het Friese paard. 

De Elite Friesian Auction is begin 2018 opgericht door Wendy van der Veen. Wie is Wendy en waarom heeft zij de stichting Elite Friesian Auction opgericht?

Zo’n 25 jaar geleden is het voor Wendy allemaal begonnen. In 1992 kwam het eerste Fries paard op stal, Amarins S. (v. Gaije 295), zij is de grondlegger van de fokkerij met de stalnaam fan ‘e Rydwei te Rottevalle. Op dit moment heeft ze zelf een aantal Friese paarden in eigendom. Een daarvan is de zelf gefokte sterruin Kjeld G. fan ‘e Rydwei (Norbert 444 x Gaije 295) welke uitgebracht wordt in de dressuursport. In 2016 is stermerrie Jaleene vom Seenland (Uldrik 457 x Nykle 309) aangekocht, welke ingezet wordt als fokmerrie.

Naast de fokkerij en sport zijn Wendy en haar organisatie geen onbekende in het organiseren van evenementen met Friese paarden. Van 2005 tot 2008 was zij secretaris van het oprichtingsbestuur van JongKFPS. En sinds 2015 staat ze te boek als oprichter en voorzitter van de Friesian Talent Cup. De dressuuraanleg competitie voor driejarige Friese paarden.

Waarom dan ook nog de Elite Friesian Auction in het leven roepen?
“Een aantal jaar geleden begon het bij mij te kriebelen. Ik wilde een evenement organiseren. Dóór Friese paarden liefhebbers, vóór Friese paarden liefhebbers. Want we zullen het allemaal herkennen, dat wanneer je je hart eenmaal hebt verloren aan het Friese paard. Deze altijd in je hart zal blijven. Ik haal er plezier uit om evenementen te organiseren. En gun ieder het om de beschikking te krijgen over een Fries paard. En daarom organiseer ik de Elite Friesian Auction”.

De reden voor een fysieke veiling is ook uit te leggen. “Ik ben van mening dat een Fries paard, onderdeel van een rasfokkerij, je moet “pakken”. Als ik op stal loop ben ik trots op wat ik op stal heb staan. De welbekende raskenmerken. Het fijne karakter en de manier waarop ze een bepaalde trotsheid uitstralen zie ik graag. Dit zijn kernmerken die voor mij als fokker belangrijk zijn om te behouden. Maar dat zijn ook elementen voor mij om een Fries paard te kopen. Dit zijn zaken die je niet terugziet op papier. Een Fries paard kopen uitsluitend op papier zou ik persoonlijk dan ook niet zo snel doen. Je wilt ze zien en voelen, dan pas weet je wat voor gevoel je ervan krijgt. en kunt u vervolgens beslissen als u het paard wilt kopen. ”.